Novice

29.09.2008

Kia v Parizu s štirimi svetovnimi premierami

· Svetovna premiera urbanega križanca Soula v serijski različici
· Svetovna premiera cee'da s sistemom ISG (Idle Stop&Go)
· Svetovna premiera hibridnih konceptov cee’d in Soul
· Evropskega premiera Sportaga FCEV (fuel cell electric vehicle)
· Tiskovna konferenca bo 2. oktobra ob 16.45 (razstavni prostor 520, hala 5)

Ob svetovni predstavitvi svojega novega modela  - urbanega križanca Soula – bo Kia 2. oktobra na pariškem avtomobilskem salonu predstavila sedem različic novinca.

Prihajajoči  Soul predstavlja revolucionarno prelomnico za Kiino modelno paleto. Novincu je namenjena vloga enega ključnih modelov, ki bodo znamko popeljali med največje svetovne avtomobilske velikane (zaenkrat je Kia skupaj s Hyundaijem na 5. mestu med največjimi), saj bo po predvidevanjih pritegnil povsem nov segment evropskih in ameriških kupcev.  Soul bo segel v srca večtisočih voznikov, ki jih do prihoda pro_cee'da ni ravno mrgolelo – mladih in tistih »mladih po srcu«.

Nedvomno styling kot ga pri Kii še ni bilo!


Vodja Kiinega oblikovanja, sloviti Peter Schreyer, je nakratko o Soulovi evoluciji od prve risbe iz leta 2006 do serijskega modela povedal:  

“Kia Soul bo Kio popeljal med proizvajalce dizajnerskih vozil, po katerih bodo kupci hrepeneli. Soul, ki je osmišljen v ZDA, razvit v Južni Koreji in uglašen v Evropi, je  oblikovalsko izjemno posrečen model, ki bo uspešno ponazarjal samosvoj in prepoznaven  slog. Soul bo model, ki se mu bo težko upreti, kar bo imelo za posledico dobro prodajo tega urbanega križanca.” 

Osvobajajoča prostornost, senzacionalen zvočni sistem


Mnenja in prvi odzivi Kiinih vodilnih mož ter zastopnikov kažejo, da bo Soul kot urbani terenec kupce impresioniral s svojim slogom, barvno paleto, kakovostjo, materiali, neštetimi opremskimi možnostmi in končno obdelavo. Tisto, kar je še posebej vredno poudariti je samo sedenje v vozilu z nenavadno kombinacijo prostornosti in udobja, kar ustvarja čudovito vzdušje. 

Soul bo v Evropi serijsko opremljen  s tovarniško avdio napravo (RDS radio/CD predvajalnik z MP3), s šestimi zvočniki z izhodno močjo 112 W, inovativno PowerBass tehnologijo in strešno anteno. Nadgradnja zvočnega sistema – vključno s sistemom ‘Sound Sensitive Mood Lighting’ (315 W), velikim osrednjim zvočnikom, zunanjim ojačevalcem in sub-wooferji v prtljažniku ter skupno osmimi zvočniki.

Motorna moč znaša 126 KM (dizelski in bencinski 1,6-litrski motor)

 
Na evropskih cestah bo Soul kupcem omogočal izbiro med 126-konjskim bencinskim ali dizelskim motorjem (v nekaterih državah bo lahko imel 1,6-litrski CRDi motor tudi šibkejšo različico s 115 KM). Oba motorja sta bila razvita za model cee'd in se proizvajata le v Kiini slovaški tovarni). V ZDA in nekaterih neevropskih državah bo na voljo tudi dvolitrski bencinski motor s 142 KM. 

Pospeški (od 0 do 100 km/h) so med 10,4 in 11,3 sekundami, poraba goriva pa v razponu od 5,1 do 6,6 l/100 km, količine emisij CO2 pa so med 137 in 159 g/km (za evropsko motorno paleto). 

ESP in šest zračnih blazin za večjo varnost


Kia Soul bo v večini zahodnoevropskih držav in v Severni Ameriki serijsko opremljen s šestimi varnostnimi zračnimi blazinami, štirimi zavornimi diski in ESP (programom za elektronsko stabilnost vozila). V ostalih državah bo ESP možen kot opcija.

Proizvodnja povsem novega globalnega modela


Korporacija Kia Motors v svoji korejski tovarni v Gwangju-ju namerava letno proizvesti 136.000 »duš«. Tovarna je zaradi zadoščanja najvišjih proizvodnih standardov nedavno v celoti prenovljena. Prodaja Soula se bo predvidoma razporedila, tako da naj bi jih 36.000 prodali v Koreji, 50.000 v ZDA in Kanadi, 30.000 v Evropi ter 20.000 na preostalih trgih širom po svetu. Različica posebej prilagojena rastočemu kitajskemu trgu bo v naslednjem letu prihajala s tekočih trakov Kiine tovarne na Kitajskem in bo znašala 40.000 primerkov. 

Štirje novi modeli v Kiini »zelenem območju«


Kia bo v Parizu v svojem »zelenem območju« na ogled postavila  štiri nove modele – Kia cee’d ISG, Soul Hybrid, cee’d Hybrid in Sportage FCEV. 

Ena prvih »okolju prijaznejših« tehnologij, ki bo po konceptu zaživela v serijski različici  bo novi Kia ISG (Idle Stop&Go) sistem, ki bo od začetka novega leta na voljo pri bencinsko gnanem cee'du. Inovativni ISG sistem motor samodejno ugaša (ko se vozilo ustavi ali počasi premika v prostem teku) in ponovno prižiga (ko se promet sprosti in vozilo počasi premika), kar zmanjšuje porabo goriva tudi do 15%. 

Hibridna moč za Kia Soul in Kia cee’d


Prav tako bo v Parizu tudi svetovna premiera hibridnih konceptov cee’da in Soula. Koncept hibridnega Soula bo na ogled s prozornima motornim pokrovom in dnom vozila, kar bo vsem obiskovalcem salona omogočilo ogled pogonskega in baterijskega sklopa.

»Eko« Soula poganja 1,6-litrski bencinski motor (126 KM), ki ga bo dodatno poganjal 15-kilovatni električni motor z največjim navorom 105 Nm, prenos pa omogoča Kiin CVT (continuously variable transmission) brezstopenjski samodejni menjalnik. Za manjšo porabo tudi tu skrbi ISG sistem.  Za polnjenje električnega motorja skrbi »regenerativno zaviranje«. Prototip je oblikovan tako, da njegova poraba znaša 4,9 l/100 km, količina emisij CO2 pa je 117 g/km, kar zmanjšuje emisije CO2 za 26,4%.
Hibridni cee’d, tako kot hibridni Soul, uporablja kombinacijo 1,6-litrskega bencinskega in pomožnega 15-kilovatnega električnega  motorja. Poraba goriva znaša 4,8 l/100 km, količina emisij CO2 pa 114 g/km.

Kia tudi v Evropi predstavlja svoja vozila z gorivnimi celicami


Kot del prizadevanj korporacije Kia Motors pri razvoju programu električnih vozil z gorivnimi celicami  (FCEV - fuel cell electric vehicle), je model Sportage FCEV podvržen večletnim preizkušanjem in evoluciji. Ta program že nekaj let poteka v Kiinih razvojnih centrih v J. Koreji in ZDA, sedaj pa ga je Kia prvič predstavila v Evropi. 

Več let trajajoče delo ima za posledico številne inovacije, vključno z močjo 100 kW (136 KM) z gorivnimi celicami in novo litium-ionsko polimersko 152-voltno baterijo, ki Sportagu FCEV omogoča izjemne zmogljivosti, doseg 300 km in vžig pri mrzlem vremenu (tudi nekaj stopinj pod ničlo). Sportage FCEV poganjajo z vodikom gnane gorivne celice in je v celoti plod lastnega razvoja tega najstarejšega korejskega avtomobilskega proizvajalca. 

Kiina tiskovna konferenca


Svetovna premiera modela Soul, bo 2. oktobra ob 16.45 na Kiinem razstavnem prostoru (št. 520, hala 5) pariškega avtomobilskega salona. 

***


Korporacija Kia Motors je ustanovljena leta 1944 in je najstarejši korejski avtomobilski proizvajalec. Kot del skupine Hyundai-Kia Automotive Group, Kia je šesti največji avtomobilski proizvajalec na svetu. Kia je v letu 2007 prodala 1.269.000 vozil (3,5% več kot leta 2006). Kia danes zaposluje 33.000 ljudi in skozi svojo prodajno-servisno mrežo 3.800 zastopnikov ustvarja letne prihodke v višini 19 milijard ameriških dolarjev. Kia letno v razvoj in raziskave vlaga celo 4,6% svojih prihodkov, samo v svojo prvo evropsko tovarno na Slovaškem pa so vložili 1,1 milijardo evrov. Kia je uradni sponzor FIFA in UEFA, glavni sponzor Australian Opna, uradni sponzor Davisovega pokala, 9 klubov ameriške košarkarske NBA lige ter košarkarske NLB/ Jadranske lige.

 

Obvestilo

S tehnologijo piškotkov (cookies) vam omogočamo kar najboljše doživetje naše spletne strani. Podatki pridobljeni preko piškotkov so anonimni. Prosimo označite ali se strinjate z uporabo te tehnologije.

Se strinjam Več o piškotkih