Novice

22.07.2008

Novi Kia Soul z 1,6-litrskima motorjema

· Novi Kia Soul prihaja z 1,6-litrskim bencinskim in dizelskim motorjem
· Kia Soul je namenjen voznikom »mladim po srcu«
· Svetovna premiera nove Kie Soul bo 2. oktobra v Parizu
 

Iz Kie Motors so potrdili, da bo Kia na evropskem trgu za novinca Soula ponujala sodobna in varčna 1,6-litrska motorja. Začetek prodaje načrtujejo v februarju 2009. Bencinski in dizelski štirivaljnik sta si tehnološko blizu 16-ventilskim DOHC motorjem, ki poganjajo cee'da. Soul, petvratni kompakt s pogonom na sprednji par koles, je dolg 4.105 mm, ima pa medosno razdaljo 2.550 mm. Visok je 1.610 mm, širok pa 1.785 mm (seveda ne upoštevajoč zunanji vzvratni ogledali).
Ob začetku British International Motor Showa je Peter Schreyer, vodja Kiinega oblikovanja, rekel: »Odzivi javnosti na konceptni trojček SOUL. Ki je prvič predstavljen na ženevskem avtomobilskem salonu in bo kmalu predstavljen v Londonu, so bili zelo pozitivni. Koncepti so zelo blizu novi serijski različici Soula in je očitno, da bo najbolj ugajal voznikom mladim po srcu.«
Konceptni trojček – SOUL Burner, SOUL Diva i SOUL Searcher – je rezultata dela Kiinega evropskega oblikovalskega teama na čelu z Gregoryem Guillaume-om, nastajal pa je pod  budnim očesom Petra Schreyerja. Koncepti so nastali na osnovi originalnega koncepta SOUL, skupnega dela kiinega kitajskega in kalifornijskega teama, ki je predstavljen leta 2006 na avtomobilskem salonu v Detroitu.
V pričakovanju premiere Soula na pariškem avtomobilskem salonu 2. oktobra je Gregory Guillaume povedal: »Glede na to, da Kia Soul ni zamenjava nobenega obstoječega modela, zaupana pa mu je ključna vloga v Kiini globalni modelni paleti, lahko deluje nekoliko uporniško!«

Soula bodo proizvajali v Južni Koreji od novembra letos in bo ponujal kreativno platformo za kupce, ki bodo lahko svoje vozilo prilagodili lastnemu okusu in si izbrali dizajn, ki najbolj ustreza njihovi osebnosti. Na ameriškem in še nekaterih neevropskih trgih bo Soul lahko poganjal tudi dvolitrski bencinski motor.

 

***


Korporacija Kia Motors je ustanovljena leta 1944 in je najstarejši korejski avtomobilski proizvajalec. Kot del skupine Hyundai-Kia Automotive Group, Kia je šesti največji avtomobilski proizvajalec na svetu. Kia je v letu 2007 prodala 1.269.000 vozil (3,5% več kot leta 2006). Kia danes zaposluje 33.000 ljudi in skozi svojo prodajno-servisno mrežo 3.800 zastopnikov ustvarja letne prihodke v višini 19 milijard ameriških dolarjev. Kia letno v razvoj in raziskave vlaga celo 4,6% svojih prihodkov, samo v svojo prvo evropsko tovarno na Slovaškem pa so vložili 1,1 milijardo evrov. Kia je uradni sponzor FIFA in UEFA, glavni sponzor Australian Opna, uradni sponzor Davisovega pokala, 9 klubov ameriške košarkarske NBA lige ter košarkarske NLB/ Jadranske lige.

 

Obvestilo

S tehnologijo piškotkov (cookies) vam omogočamo kar najboljše doživetje naše spletne strani. Podatki pridobljeni preko piškotkov so anonimni. Prosimo označite ali se strinjate z uporabo te tehnologije.

Se strinjam Več o piškotkih