Novice

26.02.2008

Test Kia Cee'd 1,6 CRDi EX Dynamic

Avtomanija, februar 2008,
Kia Cee'd je s svojo obliko in notranjostjo avto prav po evropskem okusu. Njegova oblika izžareva samozavest.

Kia cee'd je s svojo obliko in notranjostjo avto prav po evropskem okusu. S tem modelom je konec Kiinih časov oblin, njegova oblika izžareva samozavest, prepriča pa tudi prepoznavna rebrasta maska hladilnika z žarometi oblike mačjih oči ter očem prijetni zadek z zanimivo izrezljano notranjostjo zadnjih luči. To pa še zdaleč ni vse, saj je Kia Cee'd postal evropejec tudi kar se tiče notranjosti. Nič več sive cenene plastike in nepotrebnih oblin, pa tudi položaj za volanskim obročem je veliko bolj »domač« kot smo ga bili vajeni v nekaterih prejšnjih Kiinih modelih. Notranjost je prikrojena evropskemu okusu, posebno pohvalo pa si zasluži predvsem pregledna in domiselna armaturna plošča. Čeprav obstaja dejstvo, da tu in tam še vedno zbode v oči kakšen detajl, pa jih je tako malo, da o tem ne bomo razpredali.

S 340 litri prostora za drugo sedežno vrsto se Cee'd v svojem razredu uvršča med srednje prostorne primerke glede velikosti prtljažnika. Prostora je dovolj tako v prvi kot tudi v drugi sedežni vrsti, morda pa utegne koga vseeno zmotiti skopo odmerjeni sedalni del sedežev spredaj in zadaj.

Pod motornim pokrovom tiči 1,6-litrski dizelski štirivaljnik s tehniko skupnega voda, ki pri 4000 vrtljajih v minuti razvije 85 kilovatov oziroma ekvivalent vlečni sili 140 konj. Zaradi manjše prostornine sicer suveren stroj pokaže nekaj šibkosti pod 1500 vrtljaji v minuti, drugače pa si zaradi živahnosti in varčnosti zasluži visoko oceno. Kljub težki nogi na testu je poraba le za malo prestopila mejo šestih litrov.
Malo manj prepričljiv je njegov partner v pogonskem sklopu, menjalnik s petimi prestavnimi razmerji, ki se od prestave do prestave sprehaja po natančno začrtani poti, a ima rahlo predolge hode in je za dober občutek pri menjavanju preveč mlahav.

Vozne lastnosti so prikrojene po merah udobja željnih, tako da pri Cee'du tudi ob priganjanju in zelo ovinkasti cesti ne boste doživeli morskega zibanja, značilnega za Kiine starejše primerke.

Po tednu, preživetem s cee'dom si nas je bila večina v uredništvu enotna, da je cee'd najboljši Kiin osebni avtomobil (izvzemimo dobre Kiine SUV-je), ki smo ga meli priložnost preizkusiti in predstavlja resno grožnjo Golfu, Astri, Focusu in drugim evropskim predstavnikom v segmentu C, saj ponuja veliko za (še vedno) sorazmerno malo denarja.

S klikom na spodnji link si lahko ogledate celoten članek

Obvestilo

S tehnologijo piškotkov (cookies) vam omogočamo kar najboljše doživetje naše spletne strani. Podatki pridobljeni preko piškotkov so anonimni. Prosimo označite ali se strinjate z uporabo te tehnologije.

Se strinjam Več o piškotkih