Novice

10.12.2007

Vzporedni test: Kia Cee'd SW 1,6 CRDi VGT/90KM LX Fresh in Chevrolet Lacetti SW 2,0 TDCi Premium
Dnevnik, 07.12.2007

Ko torej potegnemo črto, bi izbrali karavanskega Cee'da. Je sodobnejši avtomobil z dostopno ceno, za katero ponuja veliko. Močnejši Lacetti je sicer ponudil boljše vozne zmogljivosti, a ga je Cee'd na drugih področjih premagal.

Tokrat smo testirali dva karavanska modela, ki sta si zelo podobna. Chevrolet je ameriškega porekla, a doma v Koreji, Kia pa je korejski, a ga izdelujejo na Slovaškem, v eni najmodernejših avtomobilskih tovarn. Oba sta torej globalista v malem. Lacetti SW je daljši (4850 milimetrov) od Cee'da SW (4480 milimetrov), vendar pa je tudi ožji (1725 proti 1790).
Razlike so minimalne, je pa v Cee'du notranjost bolj racionalno izrabljena, saj ima veliko večji prtljažnik. Njegova prostornina je zavidljivih 534 litrov, ko pa podrete še zadnjo klop, pa imate na voljo kar 1664 litrov, kar je za ta razred izjemen dosežek. Pri Lacettiju je osnovnega prtljažnega prostora za 400 litrov, ob povečanju pa za 1410 litrov. V kabini za potnike je pri obeh testnih avtomobilih približno enako prostora, vendar pa ob daljših potovanjih zaradi večjega prostora za prtljago Cee'd ponuja večje razkošje.

Tudi s stališča voznika je razlika precejšnja. Lacetti se je izkazal z dovolj bogato opremo, čeprav ga Cee'd prekaša v določenih stvareh (ima stranske zavese, potovalni računalnik, hrbtu prijazne sedeže...), bolj pa bode v oči okolje, v katerega je Lacettijeva oprema umeščena - v estetskem in funkcionalnem smislu je precej okleščena. Plastika je cenena, stikala in merilniki so oblikovno zastareli, radio je enota zase in ni serijsko umeščen v armaturo, vse to pa vzbuja pri voznikih nelagodje. Pri Cee'du je to ravno nasprotno: dizajn je moderen, ima pa tudi funkcionalno razporeditev instrumentov, odličen radio s CD- im MP3-predvajalnikom ter natančne gumbe. Edino, kar bi nekatere lahko zmotilo, je oranžna barva ozadja na merilnikih. Seveda je potrebno upoštevati dejstvo, da je Cee'd novejši model, zato je tudi njegova zasnova logično sodobnejša.

Karavanski Lacetti vrne udarec pri voznih lastnostih. Neposredne primerjave sicer ne moremo potegniti, ker je imel testni Cee'd šibkejši 1,6-litrski motor (66 kW/90 KM; močnejša različica premore 85 kW), a je bila vožnja z Lacettijem vseeno prožnejša. Cee'd je na trenutke malo »cuknil«, na kar pa se manj zahtevni vozniki verjetno ne bi ozirali, saj avto vseeno pospeši v solidnem času, pa tudi ceste se dobro drži. Lacettijev dvolitrski dizel (89 kW/121 KM) je sposobnejši tako pri pospeševanju kot pri končni hitrosti (186:172 kilometrov na uro), a je zato manj varen, saj nima ESP in varnostnih zaves.
Tudi kar se goriva tiče, sta oba zelo varčna. S Chevroletom smo se z enim tankom (60 litrov) popeljali do Münchna in nazaj (več kot 850 kilometrov), v vseh dneh testa je skupno »žrl« 6,7 litra na sto kilometrov, Cee'd s šibkejšim motorjem pa še manj-v povprečju 6,1 litra dizelskega goriva na sto kilometrov.

Garancija je še eden izmed pomembnih podatkov. Tu je Cee'd nedvomno zmagovalec: sedem let ali 150.000 kilometrov, 10 let na prerjavenje. Lacetti SW vam ponuja tri leta garancije ali 100.000 prevoženih kilometrov ter 6 let na prerjavenje.

Ko torej potegnemo črto, bi izbrali karavanskega Cee'da. Je sodobnejši avtomobil z dostopno ceno, za katero ponuja veliko. Močnejši Lacetti je sicer ponudil boljše vozne zmogljivosti, a ga je Cee'd na drugih področjih premagal.
Ogromen prtljažnik, bogata oprema, okusna notranjost, nizka poraba, dolga garancijska doba in varnost ter udobje so aduti, ki bi v našem primeru prevladali. Testni Cee'd SW stane 15.990 evrov, kar pa je še eden izmed njegovih adutov v primerjavi z Lacettijevimi 16.860 evri. Če bi želeli izbrati Cee'dov SW model 1,6 s 115 »konji«, bi le ta stal 16.490 evrov, kar je še vedno manj kot pri Lacettiju SW. In še vedno dovolj za uspešen boj s konkurenco v tem avtomobilskem razredu.    

S klikom na spodnji link si lahko ogledate članek v boljši resoluciji

Obvestilo

S tehnologijo piškotkov (cookies) vam omogočamo kar najboljše doživetje naše spletne strani. Podatki pridobljeni preko piškotkov so anonimni. Prosimo označite ali se strinjate z uporabo te tehnologije.

Se strinjam Več o piškotkih